Home Posts MOVEMENT MEDICINE GREECE

MOVEMENT MEDICINE GREECE

by E L L I E

25 Ιανουαρίου 2020! Δεν θα μπορούσε να κλείσει πιο όμορφα η δεύτερη εβδομάδα BodyPositivityGreece, powered by @hyphyhip @thetravelstylesleep, παρά με ένα δίωρο χορευτικού διαλογισμού! Υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Βαρελά και σε έθνικ ρυθμούς απολαύσαμε την ευχάριστη εμπειρία να αισθανθούμε στο μέγιστο το σώμα και τις ανάγκες του, να χορέψουμε ελεύθερα, συνειδητοποιώντας τι είναι αυτό που μας ενοχλεί και μας δυσκολεύει. Πήραμε τροφή για σκέψη δηλαδή για το πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουμε! Μπορεί να ακούς “διαλογισμός” και να κοιτάς περίεργα, αλλά εκτός του αισθάνεσαι ευεξία, παράλληλα ασκείσαι, καθώς αποτελεί είδος αερόβιας άσκησης! Προσωπικά ως γνωστή χορευταρού πιστεύω έχασα τόσες θερμίδες που μετά κατέληξα να τρώω pancake, σε ένα μαγαζί του κέντρου πολύ κοντά στο χώρο Tigle όπου έλαβε χώρα το event.

Τι είναι όμως ακριβώς το Movement Medicine;

Το MOVEMENT MEDICINE είναι μια σωματική κινητική πρακτική που συνδυάζει την ευχαρίστηση του ελεύθερου χορού με το mindfulness (εν-συνειδητότητα) και τη σοφία της σαμάνικης κατανόησης για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Είναι ένας συναρπαστικός διαλογισμός μέσω της κίνησης που έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε πρόσβαση σε όλο και περισσότερη από τη σωματική και συναισθηματική νοημοσύνη που διαθέτουμε, διευρύνοντας τις επιλογές μας στο πάτωμα και, κυρίως, στο χορό της ζωής μας.

Η κίνηση ως δυναμικός διαλογισμός

Ο διαλογιστικός χορός μας συνδέει με το σώμα, την καρδιά και το νου μας. Η ελευθερία της προσωπικής μας κίνησης σπάει τα δεσμά των «πρέπει» και «δεν πρέπει» που στραγγίζουν τη ζωή από τους χυμούς της ενώ αποσυντονίζει και αποφορτίζει τη φασαρία του νου. Με κάθε βήμα, μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με το σώμα, να αφυπνίσουμε την ευφυΐα του, αλλά και να σχετιστούμε καλύτερα με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

Τι κάναμε ακριβώς το Σάββατο που μας πέρασε

Με τη βοήθεια επιλεγμένης μουσικής, από κάθε γωνιά του πλανήτη, και με στοχευμένη καθοδήγηση κάναμε ένα ταξίδι στο σώμα. Δεν ακολουθήσαμε συγκεκριμένη χορογραφία. Φέραμε μόνο την προσοχή στις αισθήσεις μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν, εικόνες που ίσως αναδύονται – με άλλα λόγια, σε ό,τι είναι ζωντανό στη στιγμή. Ενθαρρύνοντας το δικό μας ελεύθερο χορό και μέσα από απλές βιωματικές εξερευνήσεις, μάθαμε να εμπιστευόμαστε το σώμα και να μετουσιώνουμε την αλήθεια του σε κινητική δημιουργία κι αυθεντική προσωπική έκφραση που μας ησυχάζει και μας ζωντανεύει ταυτόχρονα.

Από πού προέρχεται

To Movement Medicine γεννήθηκε στην Αγγλία από τη Susannah και τον Ya’Acov Darling Khan, οι οποίοι έχουν πια πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας ως δάσκαλοι ελεύθερης κίνησης και συνειδητού χορού (conscious dance), συμπεριλαβανομένης της δικής τους προσωπικής δουλειάς δεκαετιών στη θεραπεία gestalt, τις συστημικές αναπαραστάσεις και τη σαμάνικη θεραπευτική, αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Αμερική.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μαθήματα και εργαστήρια εντός και εκτός Αττικής, τα οποία διδάσκονται από την υπεύθυνη της πρακτικής στην Ελλάδα, Μαρία Βαρελά. Περίπου δύο φορές το χρόνο διοργανώνονται τριήμερα εργαστήρια με μέλη του διδακτικού προσωπικού του School of Movement Medicine από την Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι μοναδικό που θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο όμορφα με το σώμα σου, κάτι που θα σε διευκολύνει στην καθημερινότητά σου και την επαφή σου με τους ανθρώπους! Εγώ τουλάχιστον μέσα από αρκετές φορές εξάσκησης Movement Medicine ένιωσα να τονώνεται η αυτοπεποίθησή μου, να είμαι πιο σίγουρη για μένα και να κυνηγάω αυτό που θέλω!

Πώς έκλεισε το ξεχωριστό αυτό δίωρο

Στο τέλος η Μαρία, η δασκάλα μας, μας έβαλε σε κύκλο, καθίσαμε σε ανετότατα μαξιλάρια και συζητήσαμε για την εμπειρία μας!

«Είναι συγκλονιστική εμπειρία που με φέρνει σε επαφή με κομμάτια του εαυτού μου, πολύτιμα, τα οποία επανασυνδέονται ομαλά, αρμονικά, χωρίς βία. Νιώθω βαθιά πληρότητα και ικανοποίηση ότι καταφέρνω να είμαι πιο πολύ ο εαυτός μου, απελευθερώνοντας τη βιωματική μου εμπειρία μέσα από το ίδιο μου το σώμα, ευγνωμονώντας ότι έχω σώμα.» (Χρύσα)

«Το ξεχνάω το σώμα μου… Ξεχνάω την ανάγκη του να εκτονωθεί, να κινηθεί στο δικό του ρυθμό και χρόνο, να αναπνεύσει, να επικοινωνήσει μαζί μου κι εγώ να το αφουγκραστώ. Στο τέλος του μαθήματος υπάρχει μια βαθιά αμφίδρομη ευγνωμοσύνη και μια χαρούμενη προσμονή για την επόμενη φορά.» (Μαίρη)

«Το Movement Medicine μέσα από την καθοδήγηση της Μαρίας μου δίνει εργαλεία που με φέρνουν πιο κοντά στην ύπαρξη μου, την αποδοχή του εαυτού μου και του οτιδήποτε με περιβάλλει. Η συμμετοχή σε αυτόν ομαδικό κινητικό διαλογισμό με ζωντανεύει και με γεμίζει απελευθερωτικά συναισθήματα.» (Μαρία)

«Σε κάθε συνάντηση παίρνω ένα δώρο… κάποιες φορές μια απάντηση σε κάτι που με απασχολεί και άλλες, κάποιο στοιχείο που πρέπει να παρατηρήσω γιατί χρειάζεται να δουλευτεί… αλλά όλες τις φορές παίρνω το δώρο της ίδιας της κίνησης! Αγάπη για το σώμα και την έκφρασή του μέσα από την κίνηση/χορό… χωρίς κρίση για ό,τι βγει… ελευθερία έκφρασης! Μαρία, σ’ ευχαριστώ.» (Μαρία)

«Η κίνηση ήταν αβίαστη και μου έκανε εντύπωση πόσο ελεύθερο και ανάλαφρο ένιωσα το σώμα μου. Και πόσες κινήσεις ήρθαν που δε θα σκεφτόμουν από πριν ότι θα μπορούσα να κάνω.» (Δάφνη)

«Μου έκανε εντύπωση το πόσο μπορούσα να εκφραστώ μέσα από την κίνηση. Είχα στο νου μου πως εκφράζομαι μέσα από εντελώς διαφορετικές δραστηριότητες, δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι το σώμα μου μπορεί να εκφραστεί και μέσα από το χορό. Αλλά έγινε σοκαριστικά εύκολα κι ήταν πάρα πολύ όμορφο.» (Άννα)

«Είχα πολύ καιρό να κινηθώ και μου έκανε πολύ καλό. Ένιωθα σαν να μην υπάρχει κριτική από κανέναν μέσα στο δωμάτιο κι ήμουν ελεύθερη να κινούμαι όπως ήθελα. Πολύ ανακουφιστικό.» (Λίνα)

«Η μουσική ήταν εκπληκτική κι η ομάδα πανέμορφη! Νιώθω το σώμα μου, νιώθω την αναπνοή μου πιο ελεύθερη και το μυαλό μου πιο καθαρό. Κι όλα αυτά μέσα από την προσωπική μου κίνηση, χωρίς να με απασχολεί πώς μπορεί φαίνεται απ’έξω, με την καίρια καθοδήγηση από τη Μαρία. Όσο περισσότερο χορεύω, τόσο περισσότερο με ανακαλύπτω. Κι ανακαλύπτω κι αυτή την καινούρια πρακτική που με βοηθάει με πολλούς τρόπους! Ευχαριστώ!» (Ματίνα)

«Απίστευτο, απίστευτο, πόσο το σώμα μου άρχισε να κάνει σχεδόν αμέσως ό,τι είχε ανάγκη. Ήμουν πολύ κουρασμένη αλλά δεν ένιωσα καμία πίεση να κάνω κάτι συγκεκριμένο, αφέθηκα να με πάει εκεί που είχε ανάγκη. Η μουσική και η καθοδήγηση με βοήθησαν να αποδεχτώ πιο πολύ ό,τι ένιωθα, να το εκφράσω και να συνδεθώ με τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από αυτό, χωρίς να νιώθω ότι πρέπει να αλλάξω αυτό που είμαι.» (Ζωή)

«Είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος να δουλέψω με το σώμα και τον εαυτό μου. Να κινηθώ έξω από τα καθημερινά μου, την πίεση της δουλειάς και του φορτωμένου προγράμματος, να χορέψω ελεύθερα (αντί να κάθομαι να μυρμυρίζω στο μυαλό μου) ό,τι με απασχολεί και να γυρίσω στη ζωή μου πιο ήσυχος και με πιο πολλούς τρόπους να επεξεργάζομαι θετικά ό,τι και να συμβαίνει.» (Γιάννης)

Πληροφορίες στη σελίδα στο Facebook

Movement Medicine Greece: https://www.facebook.com/Movement.Medicine.Greece/

Υπεύθυνη: Μαρία Βαρελά

trustinmotion.org

Leave a Comment