Home Posts Index: Η ΤΑΙΝΙΑ TOY ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΛΟΒΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΔΙΟΝΥΣΟ

Index: Η ΤΑΙΝΙΑ TOY ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΛΟΒΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΔΙΟΝΥΣΟ

by E L L I E

Την προηγούμενη Κυριακή βρέθηκα στον κινηματογράφο Odeon Όπερα στην οδό Ακαδημίας, όπου παρακολούθησα τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες πρεμιέρας». Ταινίες εξαιρετικές σκηνοθετικά που περνούσαν βαθιά μηνύματα. Θα σας μιλήσω όμως σήμερα για την ταινία που εγώ εκπροσωπούσα, την ταινία “Index” του Νίκολα Κολοβού, μετανάστη δεύτερης γενιάς στη Σουηδία και πρώτου μου ξαδέρφου.

Πριν όμως σας πω για την ταινία, ας πούμε λίγα λόγια για το Νικόλα. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Borås της Σουηδίας, από Έλληνες γονείς, από μικρός είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Πειραματίστηκε αρκετά μέχρι να καταλήξει να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία, τη συγγραφή θεατρικών κειμένων και τη σεναριογραφία. Ακόμα θυμάμαι, πριν είκοσι περίπου χρόνια που τηλεφώνησε στον πατέρα μου και του ζήτησε να ψάξει κάποια συγγράμματα να του τα στείλει, διότι ήθελε να ασχοληθεί με τη συγγραφή κειμένων, βιβλίων, κτλ. Μεγαλώνοντας τότε σε μια κοινωνία, αυτή της Καρδίτσας, που κατά κύριο λόγο παράγει δασκάλους, αστυνομικούς και γενικότερο κάθε είδους δημόσιο υπάλληλο μου ακούστηκε αρκετά περίεργο. Όμως, ο Νικόλας είναι το ζωντανό παράδειγμα και υπόδειγμα που όταν βάζει κάποιο στόχο δεν επηρεάζεται από τις αρνητικές γνώμες των άλλων, επικεντρώνεται στη δουλειά του και διαπρέπει. Μέχρι τώρα έχει κερδίσει δυο φορές το Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους, το 2015 με την ταινία του “Fig” και φέτος με την “Index”, και το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Αν και οι εν λόγω ταινίες είναι κοινωνικές, θα μπορούσε πολύ εύκολα να ασχοληθεί και με κωμικές ή να είναι ο ίδιος stand up comedian, καθώς είναι άνθρωπος με πολύ χιούμορ. Η πολύπλευρη και ευαίσθητη του προσωπικότητα όμως στην “Index” μας κάνει να θορυβηθούμε, να προβληματιστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε με το θέμα του προσφυγικού. Η ταινία προβάλλει το προσφυγικό δράμα και συγκεκριμένα την ταλαιπωρία και την ψυχική ένταση των ανθρώπων αυτών που κυνηγημένοι αναγκάζονται να αφήσουν τις πατρίδες τους, το πώς αντιμετωπίζονται από τους διακινητές, καθώς και πώς μπορεί να βιώνει όλη αυτή την κατάσταση ένα μικρό παιδί.

Επειδή το προσφυγικό είναι κάτι που πλέον μας απασχολεί όλους μας, καθώς φιλοξενούμε στη χώρα μας πολλούς πρόσφυγες, καλό θα ήταν να τη δούμε όλοι, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους και να είμαστε φιλόξενοι μαζί τους, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλότερα στην κοινωνία μας. Τυχαίνει να δουλεύω τα δυο τελευταία χρόνια με παιδιά- πρόσφυγες το μόνο που έχω να πω είναι πόσο καλές ψυχές είναι και πόση όρεξη έχουν να ενσωματωθούν. Και οι γονείς τους εξαιρετικοί στη συνεργασία. Κι επειδή έχω αναπτύξει και φιλικές σχέσεις μαζί τους είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και φιλικοί. Η νοοτροπία της ανθρωπιάς τους και της καλοσύνης δε διαφέρει καθόλου από τη δική μας.

Συγχαρητήρια Νικόλα και συνέχιζε να μας κάνει υπερήφανους!

Ο Νικόλας Κολοβός είναι Ελληνοσουηδός σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και Διαδραστικά Μέσα στο Ινστιτούτο Δραματικής Τέχνης της Στοκχόλμης. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλές βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, που έχουν προβληθεί σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Leave a Comment