Home Posts ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΝΑΞΟΥ

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΝΑΞΟΥ

by E L L I E

Αχ, αυτές οι απόκριες! Από μικρή μου άρεσαν οι μεταμφιέσεις κι όλο αυτό το γλέντι, ο χορός και η θεατρικότητα των Αποκριών. Γύρω σου παντού παρατηρείς πρόσωπα χαρούμενα, ευδιάθετα κι άλλα βιώνοντας σε πλήρη έκσταση όλο αυτό το κλίμα.

Σαν να είναι μια καλή ευκαιρία να ξεχάσεις τις δύσκολες καταστάσεις της καθημερινότητας και θα προσέθετα και ίσως μια καλή ευκαιρία να αλλάξεις το state of mind σου και να αντιμετωπίζεις την κάθε μέρα σαν να είναι γιορτή παρόλες τις αντιξοότητες! “Προσπάθησε να ζεις και να μην καταβάλλεσαι από αναποδιές” είναι το μότο μου.

ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΝΑΞΟΥ

Σε αυτό το νησί γίνονται ωραία πράγματα

Αν και το Διονυσιακό καρναβάλι της Νάξου υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, εδώ και 2500 χρόνια, έμαθα γι’ αυτό μόλις πέρυσι, οπότε και είχα στο μυαλό μου να συμμετάσχω κάποια στιγμή. Βέβαια για όσους με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν πως δε θέλω και πολύ να το σκεφτώ για να συμμετέχω σε κάποια γιορτή. Έτσι, κανόνισα από νωρίς το ταξίδι μου στο νησί της Αριάδνης.

Μυθολογία

Ο μύθος λέει πως η Αριάδνη, αφού έφυγε μαζί με τον Θησέα από την Μινωική Κρήτη για την Αθήνα, έκαναν στάση στη Νάξο. Εκεί ο Θεός Διόνυσος εμφανίστηκε στο όνειρο του Θησέα και του ζήτησε να αφήσει την όμορφη κόρη του Μίνωα στο νησί για να την παντρευτεί. Το γεγονός αυτό συνδέεται και με τη λατρεία που έχουν οι Ναξιώτισσες και οι Ναξιώτες στον Ολύμπιο Θεό.


Παρασκευή

Τα δρώμενα ξεκινάν από την Παρασκευή το βράδυ στη χώρα της Νάξου, όπου γίνεται κάποια θεατρική αναπαράσταση μύθων που συνδέονται με τον Θεό Διόνυσο.

Σάββατο

Και ναι όταν φτάνει το Σάββατο μια κατάσταση ευφορίας επικρατεί από το πρωί στους δρόμους. Όλοι συζητούν για την μεγάλη παρέλαση των Σατύρων, την αποκαλούμενη “Λαμπαδηφορίες”. Μικροί και μεγάλοι, τρέχουν να προμηθευτούν ό,τι χρειάζεται για την μεταμφίεσή τους.

Πρωί πρωί παρέλαβα κι εγώ τη δική μου στολή. Να σημειώσω πως όλοι οι Σάτυροι ντύνονται με ένα λευκό σεντόνι και μια λευκή κορδέλα στα μαλλιά. Βέβαια για μένα ήταν πολύ απλό αυτό το look, δεν ένιωθα ο εαυτός μου, κι έτσι έβαλα τις πινελιές μου.

Το βραδάκι πήγα σε ένα από τα σημεία που μαζεύονται όλοι για να βαφτούν. Μη σας τα πολυλογώ κατέληξα να γίνω και makeupartist των Σατύρων, αφού μου ανατέθηκε από έναν των διοργανωτών το πόστο αυτό. Άλλο που δεν ήθελα κι εγώ. Έβαφα και γνώριζα τον κόσμο, σε διονυσιακό μουσικό ρυθμο, διαπιστώνοντας πως είχε έρθει πολύς κόσμος από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το εξωτερικό για τις Λαμπαδηφορίες και κυρίως νεολαία.

Στη συνέχεια παρέλαβα τη δάδα μου κι ήμουν έτοιμη για την πορεία προς το κάψιμο του καρνάβαλου. Οι δρόμοι γέμισαν Σατύρους που χόρευαν, έπιναν κρασί και μερικοί που είχαν μπει για τα καλά στο ρόλο τους προσπαθούσαν να φλερτάρουν και να ερωτοτροπήσουν. Ο Διόνυσος δέσποζε επιβλητικά στο λιμάνι και μας περίμενε. Αφού τον πλησιάσαμε και κάψαμε το διονυσιακό Τότεμ, χορεύοντας στις φωτιές, ξεκίνησαν να ηχούν οι παραδοσιακές τσαμπούνες. Αμέσως στήθηκε χορός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κυριακή

Την επομένη, υπήρξε η κλασική καρναβαλική παρέλαση στη χώρα, όπου πήραν μέρος οι μικρές ηρωίδες και ήρωες του νησιού και οι Κουδουνάτοι στα χωριά, που φορώντας τα κουδούνια τους, χόρευαν και πείραζαν τον κόσμο.

Οι κουδουνάτοι της Απειράνθου Νάξου είναι απόγονοι – ακόλουθοι του Θεού Διονύσου. Τρομάζουν τον κόσμο στην προσπάθειά τους να ξορκίσουν το κακό. Κάνουν θόρυβο και χτυπούν τον κόσμο, όχι επίτηδες, αλλά ως αποτέλεσμα της παραζάλης τους. Τα ξύλα που κρατούν είναι κούφια, οπότε αν σε χτυπήσουν δεν θα πονέσεις.

Όλα αυτά τα διονυσιακά καρναβαλικά δρώμενα έχουν ως κύριο σκοπό να διακωμωδήσουν την ζωή και να περάσουν το μήνυμα πως δεν πρέπει να την παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά. Αντιθέτως να τη διασκεδάζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Μην ξεχνάς να χαίρεσαι την κάθε σου μέρα, την κάθε σου στιγμή. Επένδυσε τη ζωή σου με γέλιο, χαρά και όμορφους γελαστούς ανθρώπους.

Leave a Comment